Stap 3 : Inhoud in lijsten en synthese

Voeg je gevonden informatie toe aan de wiki.

Lijsten

Je maakt lijsten op als afzonderlijke in de wikipagina's. Elke student heeft op zijn werkdocument lijstjes van definities, specialisten en organisaties.

  1. Zorg voor een trefwoordenlijst met vaktermen over het. Voeg alle individuele lijstjes van de projectleden samen tot één handige alfabetische lijst.
  2. Zorg voor een lijst van specialisten (deskundigen, ervaringsdeskundigen, sleutelfiguren).
  3. Zorg voor een lijst van organisaties / voorzieningen die zich met jullie thema inlaten. Zoek ze in je basistekst, maar grasduinen in je eigen kennis en het vak Sociale instituties kunnen ook. Het hanteren van de sociale kaart is een must.
  4. Zorg voor een bronnenlijst. In de tekst onderlijnde je de verwijzingen naar publicaties. Selecteer vijf tot tien referenties door middel van uitsluiting [b.v. Indien mogelijk sluit je publicaties uit waar de auteur niet direct naar verwijst, publicaties met een algemene gedachte, publicaties die moeilijk op te sporen zijn, publicaties die de methoden, technieken of het onderzoek verantwoorden of publicaties van gewaardeerde vakgenoten]. Let vooral op de auteurs die in je artikel meer dan eens worden aangehaald . Doorgaans zijn deze ‘sterauteurs’ relevant voor je onderwerp, voor het zoeken naar bijkomende informatie. Wat je overhoudt neem je op in een (automatische) APA-bronnenlijst in je eigen tekstdocument (verken de functie bronnenbeheer in tabblad Verwijzingen; let wel : is op zich handige functie, maar werkt niet steeds voldoende juist). Daarna breng je die bronnen over op een geschikte pagina van jullie wiki. De referenties dienen uiteraard volledig, correct en consequent te zijn (zie basisprincipes van refereren).

Motivatie voor deze stap

Je haalt een verscheidenheid van informatie uit een basis(tekst) bij je start naar het zoeken van informatie over een onderwerp. Deze zetten je weer aan om verder, fijner te gaan zoeken. De verwijzingen in een wetenschappelijke tekst en de bronnenlijst tonen waar een auteur zijn informatie haalde. Die informatie zet je op een nieuw spoor : sneeuwbalmethode. Je leert volgens de regels van de kunst referenties maken.

Kliks naar de andere stappen
Onderwerpsverkenning Stap 2 Stap 4 Stap 5 Afwerking