Oefenboek Naslag internet

Tijdens de les leerde je dat er verschillende zoekinstrumenten bestaan. Google is een goede zoeker, maar volstaat niet voor specifieke zoekvragen in het diepe web. Met de vragen in dit oefenboek dien je zelf, eerst en vooral het/de juiste zoekinstrument(en) te selecteren. Vervolgens doe je beroep op die zoeker. Succes met de oefening.

Extra opdracht: E-Learning.

1. Brainstrom: welke trefwoorden helpen je bij het zoeken naar info over dit onderwerp?

2. Gebruik ook Wikipedia (of een andere encyclopedie) en Van Dale (of een ander (vak)woordenboek) bij de verkenning van je onderwerp. Zoek in Wikipedia de basisinformatie en mogelijke referenties over het thema en zoek definities in het woordenboek.

3. Gebruik Bidoc. Ga naar de schoolbibliotheek en zoek er recente media over het thema 'leren en internet' en maar ervan een correcte referentie. Titels in de schoolbibliotheek heb je binnen handbereik.

  • Boek geschreven door één auteur
  • Boek geschreven door meerdere auteurs
  • Bijdrage in boek
  • Een eindwerk of een thesis
  • Tijdschriftartikel
  • Krantenartikel

Kijk achteraan deze media en schrijf interessante referenties over.

4. Gebruik http://zoeken.bibliotheek.be en zoek relevante en actuele titels over het thema. Deze titels heb je NIET binnen handbereik. Noteer titels die in de bibliotheek van je woonplaats of de stad waar je studeert steken.

5. Gebruik mediargus. Hoeveel artikels krijg je bij het zoeken rond het thema 'leren en internet' in de tijdschriften Klasse en Knack en de krant De Standaard gingen? Hoeveel van deze artikels gaan werkelijk in op dit thema?

6. Gebruik slideshare. Hoeveel presentaties krijg je bij het zoeken rond ditzelfde thema 'leren en internet'? Is dit een werkbaar resultaat? Beperk je vangst door je zoekvraag te vermallen: voeg de treffer web2.0 en social/sociaal toe. Hoeveel presentaties krijg je nu. Is dit werkbaarder?

7. Gebruik Youtube (iedereen) en de website van het impulscentrum (enkel Katho-studenten). Zoek reportages, interviews, docu's die verband houden met dit thema.

8. Zoek blogs die verband houden met dit thema en integreer ze in je Netvibespagina.

9. Gebruik Delicious en zoek vaak getagde documenten die verband houden met dit thema.

10. Google.