Hoofdopdracht: een wiki
  1. Alle informatie en 'producten' die je maakt, verzamel je op de groepswiki. Dat heeft onmiddellijk nut omdat je er alle info op één plaats verzamelt.

Aan de slag

  1. Bedenk met de groep de naam van jullie website.
  2. Brainstorm in groep over de welkom-pagina. Beschrijf het onderwerp en jullie doel, hoe je de site uitbouwt en waarom dit thema jullie interesseert. Laat twee of drie personen dit uitschrijven en bediscussieer de tekst.
  3. De structuur van een wiki is anders dan van een tekst op papier. Bedenk in groep een menu voor de boven- en de zijkant en maak een papieren plan. Reserveer de hoofdbalk voor de organisatie (verslagen, afspraken, leden…) en de zijbalk voor de inhoud (bronnenlijst, definities, een samenvatting, een lijst van organisaties…). Uiteraard kan je dit alles niet in één keer. Een site evolueert, net zoals jullie project. Na verloop van tijd stuur je bij.
  4. Het is niet de bedoeling dat één iemand de wiki beheert. Iedereen werkt met en in de wiki: iedereen maakt pagina's aan, leert teksten schrijven, plaats een hyperlink naar een opgeladen bestand… En dat kan de docent zien.

Wikidotlid

  1. Iedereen maakt een account aan via het "Create account" commando bovenaan de sadan-pagina rechts. Gebruik je VIVES-mail, dat communiceert duidelijk en professioneel. Na het aanmaken krijg je een mail ter bevestiging en ter activatie.
  2. Eén groepslid vraagt de url van de wiki aan (let wel : kies voor model 'default project' of 'blank template'). Eenmaal de wiki aangemaakt, nodigt het startende groepslid de groepsleden en de docent uit.
  3. Het startende groepslid geeft iedereen administratorrechten.
  4. Hou contact met de groepsleden. Maak hiervoor een Facebook groep, gebruik Swarm of andere sociale media. Betrek de docent.

Tips

  • Het wikiwerk loopt makkelijk in het schrijfvenster. Het systeem is laagdrempelig maar kan blokkeren. Hou daar rekening mee. Save regelmatig en bewaar kladversies in Word.
  • Het verzamelen van informatie is makkelijkst in Word. Benoem je Worddocumenten altijd (ook voor andere vakken) logisch met je eigen naam, zoals bijvoorbeeld: WikiThema_naam_voornaam_.docx (of .doc). Zo weten docenten steeds van wie het document komt. Naarmate je document groeit, zal je structuur aanbrengen. Doe dit via een automatische inhoud.
  • Wikis komen pas tot leven als je hen multimediaal maakt. Experimenteer met figuren, inhoudstafels, hyperlinks, video, geluid, tabellen, grafieken, pdf, een bezoekersteller…

Stappenplan